The 10 Hardest Canada Day Trivia Questions

With Canada Day around the corner, many Canadians are brushing up on their knowledge of Canada in order to make the most out of the celebration. However, certain facts about this wondrous country seem to elude Canadians time and time again.

Even the most patriotic Canadian might have trouble answering the ten toughest Canada Day trivia questions.

Even the most patriotic Canadian might have trouble answering the ten toughest Canada Day trivia questions.

Test your knowledge with these ten tough trivia questions:

Question 1:

What special event was created to honour both Canada Day and the Independence Day holiday celebrated in the United States?

Answer:

The International Freedom Festival was established in the 1950s to celebrate both holidays. The Canadian city of Windsor and the U.S. city of Detroit put on this extravaganza each year during the latter part of June. The event includes fireworks shows, live music, and other fun activities.

Question 2:

What is the name of the politician who advocated for the creation of Canada Day?

Answer:

Governor General the Viscount Monck originally proposed the idea of a national holiday to celebrate the anniversary of the Canadian Confederation in 1868. Originally known as Dominion Day, the holiday was not officially recognized until July 1, 1879.

Governor General the Viscount Monck advocated for Canada Day.

Governor General the Viscount Monck advocated for Canada Day.

Question 3:

Canada boasts the longest street in the world. What is the name of this street?

Answer:

Yonge Street, which is located in Ontario, is considered to be the world’s longest street and stretches a total length of 1,896 kilometres. The street begins at Lake Ontario and travels all the way to the border shared by Ontario and the U.S. state of Minnesota.

Question 4:

Who was the first person of European descent to be born in Canada?

Answer:

Most historical texts claim that Hélène Desportes, whose parents came from France, was the first person of European descent to be born in Canada. Her birth occurred around the year 1620.

Question 5:

What is the name of the British monarch who signed the Constitution Act and the Canada Act in 1982?

Answer:

Both of these initiatives were signed by Queen Elizabeth II.

Queen Elizabeth II signed the Constitution Act and the Canada Act in 1982.

Queen Elizabeth II signed the Constitution Act and the Canada Act in 1982.

Question 6:

Which city in Canada typically records the highest summer temperatures?

Answer:

The city of Windsor is often considered to be Canada’s warmest city. Temperatures generally stay at around 28 degrees Celsius during the summer months. The city even sometimes records temperatures as high as 40 degrees Celsius.

In a country that is well-known for its frigid temperatures, Windsor has the highest recorded temperatures.

In a country that is well-known for its frigid temperatures, Windsor has the highest recorded temperatures.

Question 7:

Who was the first Canadian woman to ever travel to outer space?

Answer:

Roberta Bondar made the voyage on the Space Shuttle Discovery in 1992.

Question 8:

What year was “O Canada” written?

Answer:

Théodore Robitaille, the former Lieutenant Governor of Quebec, urged Adolphe-Basile Routhier to write the song in 1880 in commemoration of Saint-Jean-Baptiste Day. The original lyrics were only written in French, and an English translation of the song was arranged in 1908.

"O Canada" was written in  1880.

“O Canada” was written in 1880.

Question 9:

What is the official name of the border shared by Canada and the United States?

Answer:

The border is officially known as the International Boundary. It is also the world’s longest border that is shared between two nations.

Question 10:

What Canadian province was the first area in Canada to be explored by European explorers?

Answer:

European explorers first explored Newfoundland.

European explorers first explored Newfoundland.

European explorers first explored Newfoundland.

Knowing these trivia facts will make any Canadian feel more proud of their heritage on Canada Day.

 

What trivia about Canada Day has always stumped you?  Leave a comment below!

Leave a Comment